Cum se fac vinurile roze

Vin roze Merlot

Uneori ne este destul de greu sa alegem un vin: sa fie alb, sa fie rosu sau roze?
Despre vinurile albe si rosii parca am mai auzit cate ceva, dar vinurile roze cum or fi?
Cum se obtin si din ce struguri?
Am sa incerc sa raspund pe scurt la aceste interbari, ma gandesc ca poate santeti interesati de subiect.

Vinurile roze se obtin din struguri negri ca si vinurile rosii.
Strugurii negri cel mai des folositi pentru producerea vinurilor roze sunt: Pinot Noir, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra.
Binenteles ca mai sant si alte soiuri dar eu am facut referire in special la strugurii care se gasesc preponderent in podgoriile din Romania.
Diferenta, dintre vinurile rosii si cele roze, nu consta doar in timpii de maceratie a boabelor de struguri si culoare ci si de tipul vinului rezultat.
Vinurile roze sant in general vinuri fructoase seci sau demiseci ,demidulci, putin mai aromate decat vinurile rosii.
Vinurile rosii sant vinuri seci, cu o concentratie mult mai mare de tanin, cu un gust mult mai astringent si au nevoie de un timp mai indelungat de maturare pentru a atinge potentialul maxim si diminuare a gustului astringent de tanin.
Vinurile roze si rosii se obtin din aceleasi soiuri de struguri, diferind doar timpii de maceratie.
Pentru vinurile roze timpul de maceratie a boabelor in must variaza de la 1-3 zile sau mai mult in functie de culoarea vinului pe care o dorim.

In zona in care locuiesc, sant cultivate toate soiurile de struguri prezentate mai sus, dar in special  soirile Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra.
Eu spre exemplu am struguri  Merlot si Cabernet Sauvignon din care anul acesta am facut vin rosu(amestecul celor 2 soiuri) si am facut vin roze doar din Merlot.

53 de gânduri despre „Cum se fac vinurile roze

    • Salut George Laurentiu,
      eu nu vand.
      Dar am cativa prieteni care sant dispusi sa vanda anumite cantitati.
      Lasa-mi pe e-mail un nr de tel. si-l transmit mai departe. Si soiul dorit.
      Detaliile le discutati voi.
      Nororc!

  1. Salut !!!
    Vad ca este mai putin abordat vinul roze si nu stiu sigur daca ce am facut eu este bine.Pe scurt ieri dimineata am cumparat strugurii 240kg de Blanc rosu (isabella,capsunica sau ananas ) si 60 de kg de Hamburg .Dimineata l-am deciorchinat si dat prin zdrobitor iar seara l-am bagat la teasc.Am vrut cu mare ardoare sa imi iasa roze.Am gresit cu ceva ca nu l-am lasat mai mult adica 1-3 zile cum ai explicat in articol?Multumesc !

    • Salut Dan Frinculescu,
      daca vinul este cat de cat rosu(acum), dupa fermentaie si pritocire este posibil ca vinul sa fie roze.
      Nu stiu ce sa-ti spun de combinatia asta de soiuri, nu am facut-o niciodata.
      Vinurile rosii si roze se obtin din aceiasi struguri, singura diferenta consta in timpii de maceratie.
      Daca dorim un roze pal putem lasa mustul cu boabele cateva ore, pentru culoare si aroma.(ca in cazul tau)
      Pentru un vin roze, sa zicem mai inchis spre visiniu, se lasa cateva zile. Fiecare alege culoarea care-i place, o anumita nuanta de roze, ca sa zic asa.
      Cateva idei utile.
      Tamaioasa Hamburg este un strugure aromat de masa si merge combinat cu orice soi de struguri.Fiind un soi aromat este de preferat sa-l lasam la macerat 1-2 zile pentru un transfer mai bun al aromei din coaja boabelor in must.
      Vinul de Tamaioasa H.(singur) este dezamagitor de slab si fad.
      Nu va recomand un vin doar din Tamaioasa H.
      Daca adaugati strugurii de Tamaioasa H. la alt soi de struguri, vinul va avea o aroma subtila de Tamaioasa H.

      Anul viitor incearca sa cumperi struguri nobili, in locul celor hibrizi. Orice soi albi negri, dar nu hibrizi.
      Incearca si vorbim, dupa.:-)
      Noroc!

  2. Am facut 3 ani la rand din muscat ottonel , deci avem despre ce sa vorbim :)).Dar m-am saturat de parfumul ottonelului poate si datorita catorva excese alaturi de el.Anul acesta am ales Vitis labrusca (capsunica) datorita amintirilor mele din copilarie.Stiu ca nu este un vin fin ori rafinat,dar am crescut cu el si aroma lui imi aduce aminte de multe dragi mie.

    • Am inteles.
      Cand ai spus ca ai cumparat capsunica si Hamburg,un soi hibrid+unul nobil, m-am gandit ca este cumva neasteptata alegerea, ambele fiind soiuri aromate, cu arome distincte.
      In materie de vinuri exista vinurile din anumite soiuri nobile consacrate si cele din diferite amestecuri.
      Am constatat in timp, ca uneori din amestecul de soiuri rezulta niste vinuri…ne necrezut.
      Pana la urma daca vinul este pe placul nostru…asta conteaza cel mai mult.
      Noroc!

  3. anul trecut am facut vin rosu foarte bun,am curatat foarte bine boabele,fara urma de mucegai , nu l-am luat de pe boasca , in butoi am separata boasca, adica am dat-o intr-o parte ,am pus capacul , iar vinul a fost de exceptie ,o aroma deosebita , dupa doua luni . Ma mir si eu de ce nu s-a otetit deloc, .Pur si simplu nu am fost acasa si nu am putut sa ma ocup de el , ma asteptam sa-l gasesc acru Oare sa risc si anul asta?

    • Vinul se oteteste cand acumuleaza putin alcool si este expus oxigenului.
      Anul acesta strugurii au fost foarte dulci, deci cantitatea potentiala de alcool in vin va fi destul de mare.
      Anul trecut vinul a fiert pe boasca, dar o perioada de maceratie de max. 14 zile sant suficiente.
      Vinul ajunge la punctul maxim de absorbtie a taninului si aromelor, si apoi stagneaza.
      Vinul nu a iesit bun datorita faptului ca a fermentat pe boasca, 2 luni, ci concentratiei de zahar/l, temperaturii de fermentatie…
      Ca sa nu va asumati nici un risc eu cred ca ar fi mai bine sa-l lasati la maceratie maxim 14 zile si apoi sa-l puneti la vase cu fierbatoare.
      Nu se stie ce vin va rezulta anul acesta aplicand metoda de anul trecut.
      Ar fi pacat sa se oxideze, de fapt acesta ar fi principalul pericol.
      Eu zic sa nu riscati, pentru 14 zile sau 2 luni de maceratie rezultatul va fi acelasi.(ma refer la acumularea de arome si culoare).
      In schimb riscul de oxidare este cat se poate de posibil sa se intample.

      Riscul de oxidare poate fi combatut foarte usor prin tratarea cu so2.

  4. Salut,
    Sunt putin contrariat de inversunarea ta vis-a-vis de soiurile hibride ( ananas, nova, etc.). Peste 80 % din productia casnica a tarii este din soiuri hibride… Nu sunt un cunoscator, dar am servit niste vinuri deosebite in diverse locuri din tara facute din struguri hibrizi.

    • Pai unde ai vazut tu ca sant inversunat pe strugurii hibrizi?
      Ai citit tot blogul?
      Poate ai gasit recomandarile mele de a incerca si un vin de soi nobil.
      Diferentele intre cele doua tipuri de vie sant destul de mari.
      Cine doreste sa le vada poate incerca si un vin din soiuri nobile.
      Fiecare hotaraste, cum doreste.

      In privinta gusturilor nu discutam.
      Fiecare percepe gustul intr-un mod unic.
      Te cred cand spui ca ti-au placut vinurile din soi hibrizi.Foarte bine.
      Dar asta nu inseamana ca o sa le placa tuturor.
      A incerca si alt tip de vin este doar o recomandare de a mea.

      Noroc!

    • Poti amesteca orice soiuri, problema este cum va iesi vinul?
      Poti incerca, dar nu stiu cum va fi vinul.
      In general se fac vinuri albe din struguri albi si vinuri rosii si roze din struguri rosii.
      Eu as face trei vinuri separate si apoi as incerca cateva cupaje.
      Dar poti experimenta orice combinatie de struguri.
      Noroc!

  5. Salut! Anul acesta am ales pentru un roze, iar in acest sens am optat doar pentru soiuri nobile (3 sferturi merlot, restul riesling+feteasca alba in proportii egale). Vreau sa reusesc un vin sanatos (dpdv microbilogic) si cristalin. Cand ma sfatuiesti sa adaug dioxidul de sulf si bentonita?
    Ca o paranteza, strugurii i-am zdrobit pe 19, iar astazi 21, vrem sa tescuim boasca si sa punem mustul in damigene.
    Multumesc anticipat pentru sfat!!

    • Vinurile roze se obtin din struguri rosii, lasand strugurii la macerat pe boasca 2,3,4 zile in functie de culoarea dorita(roze pal sau un roze mai intens).
      Prin amestecul celor 3 soiuri veti obtine un vin roze datorita soiului Merlot.Culoarea se obtine din maceratia boabelor rosii cu mustul.
      Sulfitarea se face imediat dupa primul pritoc si in primavara.
      Bentonita se poate pune dupa ce vinul s-a oprit din fermentatie.
      Noroc!

    • So2 1ml/litru toamna dupa terminarea fermentatiei si aceiasi doza la pritocul din primavra.
      Bentonita se foloseste in special la vinurile albe 1g/litru iar la vinurile roze o doza mult mai mica 0,2-0,3 g/litru.(bentonita decoloreaza vinul rosu)

  6. O ultima intrebare pe aceat subiect. Mai exact ce denumiri comerciale de produse recomandati? Multumesc tare mult, inca odata, pentru sfaturi si recomandari. Toate cele bune!!

    • Bioxid de sulf (6%)pentru vin (antioxdant vin).
      Bentonita pentru vin(limpezire).
      Aceste produse le-am folosit eu.
      Dar mai sant si alte produse din categoria antioxidante vin si limpezire.
      Puteti folosi orice produs dar atentie la dozele recomandate de producator(fiecare produs are specificata doza care trebuie folosita per litru, hectolitru sau tona(1000l).
      Noroc!

  7. Salut,

    Îmi doresc să fac un vin roze anul acesta, nu am mai făcut până acum și am rugămintea de a mă ajuta cu o rețetă privind soiuri și proporții.
    Vreau ceva parfumat și cu ceva tărie.
    Mulțumesc anticipat!
    Sorin

    • Vinurile roze se obtin din soiurile negre de struguri printr-o maceratie scurta de 1-2-3 zile.Cu cat creste timpul de maceratie vinul va avea o culoare mai inchisa.
      Ati putea incerca anul acesta un Cabernet S. sau Merlot, Feteasca N….sau alt soi de struguri.
      Ca si tarie alcolica Cabernet S. si Merlot sant seci dect Fetreasca Neagra dar fiecare soi are aroma specifica soiului.Iar gusturile sant total diferite.
      Noroc!

  8. Buna ziua,
    am citit toate raspunsurile dv. catre toti gopspodarii prelucrarii vinului.Anul acesta am facut un cupaj de muscat ottonel 80% si 20% merlot. Din experienta dv credeti ca am gresit??As dori sa iasa demisec.

    • Nu este nimic gresit daca vinul rezultat va fi pe placul dv.
      Totusi pe viitor ar trebui sa nu amestecati strugurii albi cu cei negrii. Deoarece sant soiuri distincte. Eu as fi facut separat cele doua soiuri, rezultand doua vinuri distincte unul alb si unul rosu sau roze.
      Din Ottonel sigur se obtine un vin demisec din Merlot se poate obtine un vin rosu sec sau un vin roze demisec.
      Deoarece ponderea din cele doua soiuri de struguri este Ottonel vinul rezultat va fi un roze demisec(roze din cauaza strugurilor Merlot)

    • E adevarat, mustul din Cabernet este ceva mai inchis la culoare decat alte soiuri de struguri rosii, dar asta nu inseamna ca nu se poate obtine un vin roze.
      Daca nu lasi mustul sa macereze cu boabele zdrobite mai mult de aprox. 24 ore, crede-ma, vei obtine un vin roze (poate cu o culoare ceva mai intensa).
      Noroc!

  9. Buna ziua,anul 2017 am combonat merlot cu otonell si feteasca regala in proportie de 60%,am lasat boabele la macerat 3 zile si a iesit un vin roze extraordinar,dar cu o tarie alcoolica de 16%,insa anul acesta as dori sa fac tot un roze dar as vrea o tarie alcoolica cat mai mica chiar si 9%,daca a-ti putea va rog sa ma sfatuiti din ce soiuri de struguri si cum sa procedez sa obtin o tarie alcoolica cat mai mica.Multumesc anticipat!

    • 9% vol alcol/l este prea putin.Vinul nu va rezista in timp.Ar trebui sa acumuleze cam 10.5 vol alcool/l.
      Pentru a obtine un vin tarie alcoolica mai mica, trebuie oprita fermentatia, la valoarea alcoolica dorita.
      Inainte de oprirea fermentatiei masurati taria alcoolica si asigurati-va ca vinul contine cel putin 10,5%vol alcool/l.
      Oprirea fermentaiei se obtine prin racirea vinului la o temp. mai mica de 12 grade celsius.
      Drojdiile sant active peste aceasta temp.
      Dupa racirea vinului si stoparea fermentatiei se poate sulfita cu so2(1l/1000l vin).
      Din orice soi de struguri rosii se pot obtine vinuri roze sau rosii.Diferenta dintre aceste doua sortimente o reprezinta timpul de maceratie a mustielii.

  10. Am de gând sa cumpăr 400 kg de Merlot, să-l desciorchinez și sa-l zdrobesc. După trei zile voi extrage must pt. ca jumătate din el – aprox. 100 lt să-l fac roze. Va întreb dacă peste ravacul extras pt. vinul pe care îl doresc roze peste 3-4 zile trebuie sa dau si must obținut prin teacuire? sau pot sa las mai departe cealaltă parte de must în toată boasca vreo 9-10 zile în total pt. vinul rosu pe care îl voi face la final?

  11. Buna dimineața!

    Cu noaptea in cap și cu o nelămurire arzătoare.
    Fix cu o săptămînă în urmă am cumpărat, dezbrobonit și trecut prin valț niște Fetească Neagră. În dimineața următoare am tras 50 l must pentru roze. După cinci zile am tras și restul (ravac și ceva de completare prin presare). Totul pus la fierbere în condiții absolut identice, inclusiv levuri selecționate. După una – două zile de acalmie a început o fierbere „sănatoasă” excepție fiind rozeul care, prezentând numai ceva urme de spumă a suprafață, nimic – nimic. Și a trecut deja o săptămână.
    Să mă impacientez ?
    Cu stimă,
    Doru

  12. Salut , nu sunt un mare cunoscător in ale vinurilor dar de câțiva ani a inceput sa ma pasioneze , părinții mei au undeva la tara o vie hibrida pe care am înlocuit-o cu Fetească regală ,mușcat otonel ,sarba si ceva mușcat de Hamburg pt masa.
    Vreau sa va intreb daca in Combinația asta ar mai putea intra si o tămâioasa românească .precizez harmugul l-am facut separat si chiar sunt încântat de cum a iesit .
    Acum vreau sa plantez sa fac si un vin roșu si m-am gândit la o Fetească neagră si la Babeasca plus un Melo,si nu stiu daca e mai bn sa merg pe un singur soi sau sa le combin ,ce ma sfătuiți ?
    Mulțumesc

    • Putem incerca diverse cupajari sau putem face vinuri separat din fiecare soi.
      Depinde de gust si ce vin ne dorim .
      Daca aveti unde sa plantati macar cate 50 butasi din fiecare soi(Feteasca N, Babeasca,Merlot), pe viitor veti putea obtine 3 vinuri distincte sau puteti cupaja.
      Personal prefer vinuri din acelasi soi de struguri.
      Nu ca vinurile cupajate ar fi rele. Dimpotriva. Este doar o chestie de gust.

      O plantatie de vita de vie, chiar si cativa butasi, reprezinta o investitie pe termen lung.
      Daca intentionati sa plantati vita de vie, cumparati butasi certificati.
      Sant mai scumpi dar investitia se justifica.
      Ganditi-va ca soiurile nobile necesita ingrijire permanenta, an de an.
      Dupa plantare dureaza 3 ani pana obtineti primii struguri.
      Inainte de a cumpara butasii informati-va ce soiuri se preteaza a fi plantati in zona de plantare(poate aveti parcele care se gasesc in diferite locatii).

      • Am plantantat pana acum in jur de 400-500 de butaci ,Fetească ,otonel ,șarbă și ceva Hamburg ,acum intenționez sa mai plantez pana la 8-900 de butaci și după cum ați spus și dumneavoastră îl voi face separat din cele trei soiuri .
        Am văzut câta îngrijire necesita aceste soiuri nobile .
        Zona unde plantez se afla aproape de dealul Bujorului bănuiesc ca știți despre ce vb
        Va mulțumesc pt sfat ,chiar V-am citit toate sfaturile și sunt foarte utile

    • Salut Victor,
      fiecare soi de struguri este diferit.
      Daca nu ai un soi preferat, poti sa alegi orice.
      Nu este nevoie, neaparat de doua sau mai multe soiuri pentru a obtine un vin demisec.Doar daca vrei.
      Poti sa incerci unul din soiurile: Feteasca alba, Feteasca regala, Aligote, Riesling,Sauvignon blanc…sau poti sa obtii un vin demisec aromat din Tamaioasa ottonel, Tamaioasa romaneasca…
      In general cam toate soiurile de struguri albi pot fi vinificati astfel incat sa obtinem vinuri cu diferite vool de alcool.

  13. Preferam roze din cupajare vinuri. Iese la sigur culoarea si gustul.
    Intrebare : ce vie sa plantez in curte (200 butuci) ca sa pot sa apuc struguri (si vin ) toamna, in zona Braila?
    Multumesc.

    • Acela nu este vin roze, este un amestec de struguri, chiar daca culoarea este roze.
      Vinul roze se obtine doar din struguri rosii.
      Butasii de vita de vie produc struguri din al 3-lea an de la plantare.
      In zona dv. se pot planta orice soi. Daca plantatia este ingrijita, toamna veti avea si struguri :-).

  14. Buna ziua , daca am depozitat deja in butoi mustul alb acum o saptamana din feteasca alba si acum pun mustul din MERLO, pot obtine un ROZE DEMIDULCE?

    • Vinul roze se obtine doar din struguri rosii.
      Eu cred ca ar fi mai bine sa faceti doua vinuri distincte, alb si rosu.
      Prin amestecul celor doua nu stiu ce va rezulta.
      Vinurile demidulci se obtin mult mai usor prin oprirea fermentatiei la un moment dat.(cand santem multumiti de gustul vinului, dar sa contina 10-11%vol. alcool/l)

  15. Buna seara, anul acesta m-am hotarat sa combin 100 kg merlot cu 100 kg aligote pentru a obtine un cupaj (roze) sec. Cat timp ar trebui sa las mustul sa macereze cu boabele zdrobite ca sa nu iasa rosu? Multumesc!

    • Puteti obtine un vin roze doar din Merlot si un vin alb foarte bun din Aligote.
      Aveti astfel doua vinuri foarte bune, distincte, diferite.
      In fine, alegerea va apartine.

      Vinurile roze se obtin prin maceratia boabelor cu mustul cam in 1-2-3 zile.
      Dupa o zi de maceratie se trage mustul si veti obtine un must roze deschis.
      Pe masura ce timpul de maceratie creste, culoarea se va intensifica.

      Urmariti zilnic culoarea mustului si cand santeti multumit(de culoare) puteti sa-l trageti.
      Dupa termintarea fermentatiei culoarea vinului va fi ceva mai deschisa decat culoarea initiala a mustului.

        • Strugurii se zdrobesc si se lasa mustul impreuna cu boabele zdrobite 1-3 zile.
          In prima zi mustul va avea o culoare de roze mai deschis, iar in urmatoarele zile va devenii din ce in ce mai intensa culoarea.
          In functie de cat de intensa doriti sa fie culoarea de roze, lasati mai mult mustul impreuna cu boabele zdrobite.

          Urmatoarea operatie este tragerea mustului in vase pentru fermentatiei si tescuirea.
          Prin tescuire se recupereaza mare parte din mustul din zdrobeala.
          Tescuirea se face in aceiasi zi cand este tras mustul din zdrobeala.

          Pentru un roze foarte deschis, se pot zdrobii imediat struguri, tescuiti si pus mustul la fiert.Fara maceratie.

          • Mulțumesc foarte mult pentru informatii. Săptămâna viitoare sper sa iau strugurii si sa ma apuc de treaba, acum ploua tare la noi in zona (dobrogea).

            • Nu, ploaia nu va spala drojdiile care se afla fixate pe coaja boabelor.
              Fermentatia va decurge normal, doar in conditii optime de temp.
              Odata cu racirea vremii mentinerea unei temp. optime si cat de de cat constante pe toata perioada de fermentatie va fi marea problema.

Lasă un comentariu